Káva a její zdravotní účinky

Káva a její zdravotní účinky

Dlouho jsme uvažovali, zda tuto problematiku zahrnout do sekce témat o kávě.
Neradi bychom působili jako diverzanti v tomto oboru. Uvědomujeme si, jak museli být populární lidé, kteří před dvaceti lety poukazovali na nezdravost kouření nebo lidé, kteří ještě před delší dobou poukazovali na škodlivost kokainu v Coca-Cole. (Dříve se do Coca-coly přidával kokain)
Přesvědčila nás ale skutečnost, že vše v našem životě se točí kolem zdraví. Jídlo, životní styl, práce, volný čas. Lidé jsou stále citlivější, mají více rádi své zdraví a svět, ve kterém žijí. Trendem se stává konzumace zdravých potravin a zjemňování produktů.

V dnešní době jistě každý ví, že lepší víno je vždy jemnější a má menší obsah alkoholu. Téměř totéž se dá říci i o kávě. Čím jemnější káva, tím menší množství kofeinu je v ní obsaženo. Tím je lepší, zdravější a chutnější. Důležitou informací, kterou je zapotřebí dodat, je, že káva a kofeinové nápoje mají výrazný vliv na zdraví a fyzický i psychický stav konzumenta. Lze to doložit hned několika podstatnými fakty, protože kofein a jeho příbuzné metylxantinové sloučeniny se mnoho desítek let používají v lékařství. Jsou to psychoaktivní látky, které vyvolávají v těle řadu reakcí.

1. Kofein je diuretikum - tělo se snaží této látky zbavit tím, že zvýší odvod tekutin, a to močením a zvýšeným pocením. To má za následek dehydrataci organismu, zahuštění obsahu střev až zácpu.
2. Kofein se dále používá k uvolnění spasmů dýchacího aparátu - tělo začne rychleji, avšak povrchově dýchat. Dýchací cesty se uvolní na úkor hloubky nádechu. Hluboký dech je prostředkem k celkovému uvolnění a k relaxaci.
3. Kofein dále způsobuje vazikonstrikci - zvýšení světlosti (průtoku) věnčitých cév, které umožní vyšší prokrvení ledvin, ve kterých se látky metabolizují. To má za následek vyšší tepovou frekvenci srdce (bušení) popř. píchaní a pálení srdce a překrvení mozku (návaly). Používá se jako katalyzátor k jiným látkám, například k Acylpirinu, jehož účinek zrychlí a zesílí.
4. Kofein se používá i kvůli dráždivým účinkům na stěny žaludku, který následně reaguje zvýšenou tvorbou žaludečních kyselin, což zlepšuje trávení. Podráždění žaludeční stěny však může mít za následek křeče v břiše, třes, nechutenství a pálení žáhy.

Kofein a jeho příbuzné látky mají úžasnou vlastnost: velkou prostupnost tkáněmi, takže se dostanou do těla i pouhým stykem s tkání a prostoupí např. přes placentu do těla embrya. Velmi lehce se tedy dostanou i do lidského mozku, kde aktivně působí na nervový systém. To má za následek nepřirozenou podrážděnost, těkavost, neschopnost se soustředit. Sekundárními projevy jsou třes, nespavost, neschopnost hlubšího spánku, který má za následek únavu následující den, zívání, případně apatii a deprese.

  

Zdravá a čerstvá káva by měla projít také laboratorním testem na mykotoxiny a ochratoxiny, látky, které napadají vnitřní orgány a způsobují candidózu, nemoc 20. století (www.candida.cz). Výčet vedlejších účinků kofeinu a příbuzných látek je obsáhlejší, na každého mají jiný vliv. Citlivější lidé, především kardiaci, lidé s vysokým tlakem, lidé s depresemi a psychickými poruchami, kojící a těhotné matky, by neměli kávu pít vůbec.
Mnoho citlivých lidí účinky kofeinu a příbuzných látek snižuje přidáním mléka, které na sebe tyto látky částečně váže. Někteří lidé těchto účinků naopak využívají, a volí dobrovolnou excitaci normálního vědomí přípravou velmi silné kávy nebo velmi silného čaje, které je na čas vytěsní z nepříjemné reality.

Náš pohled na věc je ale opačný. Jsme odpůrci všech jedů, drog a návykových látek.

Víme, že existuje i přirozeně příjemný stav, navozený konzumací těchto nápojů. Za pravdu nám dávají tisícileté tradice japonských a čínských meditačních obřadů, spojených s pitím čaje.

Víme, že existují ušlechtilé, jemné odrůdy čistých vysokohorských káv, plné zdravých lipidických olejů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, které jsou obsaženy v zelenině a jsou schopny člověku poskytnout intenzivní prožitek bez negativních a zdravotně závadných vlivů. Pokud Vás tyto vlastnosti zaujaly, nejjednodušším způsobem jak si je ověřit, je vypít několik šálků Vaší oblíbené kávy. Zjistíte tím nejjednodušším a nejjistějším způsobem, jak kvalitní produkt pijete a jak na Vás káva působí.