Káva bez kofeinu - Dekofeinizace

Káva bez kofeinu - Dekofeinizace


Možná jste se někdy zamysleli, proč jsou vlastně látky jako kofein v kávě přítomny. Všechno v přírodě má svůj důvod. V případě těchto látek je to ochrana před spásáním divokou zvěří. V některých nížinných odrůdách je těchto látek více, v odrůdách vysokohorských džunglí je jich méně. Pro spoustu savců jsou tyto látky jedovaté a například pro psa jsou v některých případech i smrtelné. Jejich organizmus tyto látky neumí metabolizovat. Již tabulka čokolády nebo 1 decilitr kávy je pro psa smrtelnou dávkou.


Mnoho lidí dává přednost kávě bez kofeinu. Zdálo by se, že jsou takovou úpravou nepříznivé vedlejší účinky eliminovány. Toto tvrzení je však nepřesné. Především, káva obsahuje daleko více psychoaktivních látek než jen kofein. Tato problematika je obsáhlejší, než aby se vešla do krátkého článku. Pokud se chcete s problematikou více seznámit doporučujeme www.howstuffworks.com (v angličtině).


Při procesu odstraňovaní kofeinu z kávy dochází k odplavení i některých žádoucích látek, které se díky svojí těkavosti ničí jako první. Tyto látky, jako jsou například jemné oleje, se stávají výraznými při pražení, kdy dochází ke karamelizaci cukrů a sycení plynů, např. oxidu uhličitého, který je nositelem těch nejdůležitějších vonných plynů, tím nejdůležitějším co káva obsahuje a dělá kávu kávou.


Při použití chemického odstraňování kofeinu ze zelené kávy je na povrchu zrn vidět nažloutlá vrstva zoxidovaných olejů. Dále pak v těchto zrnech zůstává nepatrné množství chemikálií, které mohou zanášet tepny a způsobovat problémy v krevním oběhu. Proto bylo v rámci EU používání některých látek tohoto druhu zakázáno.

Vhodnější je proto použít kávu dekofeinovanou za použití vody nebo oxidu uhličitého. Také jsme měli příležitost vyzkoušet množství obilných káv a kávovin (např. vynikající druh od firmy Lima), které však do této sekce nepatří, protože již nejsou kávou v pravém slova smyslu.