Mletí kávy

Mletí kávy


V dávných dobách bylo mletí kávových zrnek velmi pracné. Káva se mlela mezi dvěma plochými kameny, podobně jako obilí. Později se roztloukala paličkou ve hmoždíři.

  

V tomto období jistě vzniklo i mnoho dobrých pokrmů z kávy. Z Blízkého východu k nám přišly ruční válcové mlýnky, většinou z mosazi. V Evropě se vyráběly mlýnky s dřevěnými zásuvkami, různými převody a klikami, které zajišťovaly dokonalé umletí. Na kávovém mlýnku totiž velmi závisí výsledná chuť nápoje. V dnešní době samozřejmě dominují mlýnky elektrické, ale dobrý ruční mlýnek je na cestách někdy k nezaplacení.

  

Káva chutná nejlépe, když je čerstvě umleta, tedy těsně před přípravou nápoje. Mletá káva si udrží své výborné aroma pouze po několik dní. Poté se aroma kávy vytrácí, až nemá žádnou výraznou vůni a chuť, která by oslovila a poskytla opravdové smyslové potěšení.

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak umleté zrno. K přípravě zalévané kávy je nejvhodnější hrubě mletá káva; středně mletá se hodí pro kávové perkolátory, což jsou konvice s košíkem, do kterých se vsype surovina; velmi jemně mletá káva se hodí pro přípravu espressa a kávy překapávané a nakonec káva jemně mletá, pudrové konzistence, je vhodná pro přípravu kávy turecké. Čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla býti umleta.

  

Na českém trhu je možné zakoupit velké množství kvalitních a cenově dostupných ručních mlýnků. U elektrických mlýnků je důležité, aby kávu mlel rovnoměrně a nepříliš dlouho, aby se káva nepřipálila a nezhořkla.
Jinak je mletí kávy celkem jednoduchou záležitostí. Stačí pouze na chvilku přidržet tlačítko, a je to.