Pražení kávy - všeobecné informace

Pražení kávy - všeobecné informace 


Pražení kávy je velkým uměním a nejcitlivější částí úpravy kávy vůbec. Kávu praží odborníci většinou v malých pražírnách již v lokalitách, kde se káva pěstuje.
Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou, až žlutohnědou barvu, s jemnou, slabou vůní. Chuť kávy se plně vytvoří až po upražení.


Kávová zrnka se praží za vysokých teplot v pražících strojích, nad kterými dohlíží zkušený odborník - pražič. Tento odborník musí být velmi zručný a citlivý člověk, který dokáže vnímat kávu všemi smysly. Poslouchá, jestli káva při pražení správně praská, čichá, jestli dobře voní, sleduje barvu, správnou teplotu a mnoho dalších důležitých faktorů. Svou charakteristickou barvu a aroma rozvíjí káva právě pražením a jakékoliv nevhodné zabarvení či příchuť navíc jsou velmi nežádoucí.


Pojmenování kávy se odvíjí od způsobu jejího pražení. Kávy s dlouhou dobou pražení získávají obecně tmavší barvu a méně výraznou vůni. Nejkvalitnější kávová zrna, pěstovaná ve velkých nadmořských výškách, mají jemnou kyselou příchuť, která se ještě umocňuje krátkým světlým pražením. V některých zemích se při pražení do kávy přidávají další ingredience: skořice, hřebíček, zázvor a jiné, které pak výrazně mění celkové aroma kávy.

 

 Opravdovým uměním při pražení je míchání jednotlivých kávových zrn a vytvoření delikátní kávové směsi, kde nestačí jen smíchat jemnou kávu s kávou aromatickou či kávu kyselou s hořkou. Je nutné, aby se veškeré ingredience vzájemně doplňovaly a spolu dohromady tvořily harmonický celek chuti a vůně.

 

Světle pražená kávová zrnka jsou nejlepší pro kávu podávanou s mlékem, tmavší zrnka jsou vhodná pro černou kávu a nejdéle pražená zrna se užívají pro klasické espresso. Čerstvě upražená káva chutná vždy lépe, než káva, která byla dlouho skladovaná. Jemné vůně a hravé chuťové variace se dlouhým skladováním vytrácejí.

 

Dříve se káva pražila i doma na pánvi, v troubě nebo domácí pražičce. Ta funguje na principu pražení popcornu, kde rýha na zrnku puká stejným způsobem jako kukuřice. Výsledkem sice není tak kvalitní káva, jako z profesionálních pražíren, ale touto činností získává káva další netušený rozměr, který vás potěší a pohladí v tomto neklidném světě.