Kávovníky světa
Terminologie
Species
U pohlavně se rozmnožujících organismů (tj. vyšších rostlin, jako je káva) se druhy skládají z jedinců, kteří se mohou vzájemně pářit a produkovat životaschopné potomstvo.
Variety
Botanická odrůda je hodnost v taxonomické hierarchii pod úrovní druhu a poddruhu a nad úrovní formy (forma / odrůda / poddruh / druh / rod / atd.). Bude mít vzhled odlišný od ostatních odrůd, ale bude se s těmito ostatními odrůdami volně křížit. Jiný význam, který používají šlechtitelé rostlin a v právních textech, je synonymem pro kultivar a může mít právní důsledky.
Cultivar
Kultivované varianty druhu vzniklé vlivem člověka. Ty by mohly být vybrány ze stávajících pěstovaných zvířat nebo z volně žijících populací. Jedná se o systematickou skupinu pěstovaných rostlin, která je jasně odlišná, jednotná a stabilní ve svých vlastnostech a která si při množení vhodnými metodami zachovává stejné vlastnosti.
Hybrid
Potomstvo dvou rostlin nebo živočichů různých druhů, odrůd, kultivarů nebo linií. Hybridní rostlina je tvořena křížově opylujícími rostlinami různých typů. Nejpřísnější smysl této definice považuje hybridy pouze za křížení mezi různými druhy (ve srovnání s křížením v rámci jedinců stejného druhu).
Cross
Záměrné křížení dvou různých jedinců, jehož výsledkem je potomstvo, které nese část genetického materiálu obou rodičovských jedinců. Rodičovští jedinci zapojení do křížení mohou pocházet z druhů, které jsou blízce příbuzné, nebo z různých odrůd.
Coffea
Botanický rod hovorově označovaný jako "kávový rod", který se skládá z více než 120 jednotlivých druhů. Obvykle se jedná o protilehlé listnaté, stálezelené keře nebo malé podrostové stromy s horizontálním větvením. Obsahují pár semen, na jedné straně plochá a na druhé konvexní, s drážkou na ploché straně (tj. "kávová zrna"). Preferovaným stanovištěm většiny rostlin rodu Coffea jsou tropické lesy.
Coffea arabica
Botanický rod a druhové jméno pro kávu Arabica, jinak psáno jako C. arabica. Pochází z lesů Etiopie a Jižního Súdánu, poté se proslavil po celém světě produkcí svých semen.
Coffea eugenioides
Botanický rod a druhové jméno pro kávu Eugenioides, jinak psáno jako C. eugenioides. Pochází z vysočiny východní Afriky, včetně Demokratické republiky Kongo, Rwandy, Ugandy, Keni a západní Tanzanie. Je známá jako jedna ze dvou diploidních mateřských rostlin C. arabica. Má nižší obsah kofeinu než C. arabica.
Coffea canephora
Botanický rod a druhové jméno pro kávu Robusta, popsané více než 100 let po C. arabica. Jedna ze dvou diploidních mateřských rostlin C. arabica. Pochází ze západní a střední subsaharské Afriky. Převážně produktivní komerční plodina odlišná od Arabiky fyzikálními a chemickými vlastnostmi, včetně vyšší produktivity a obsahu kofeinu.
Typica versus Bourbon: Příběh
Coffea arabica, která pochází z Etiopie a některých sousedních zemí, byla nejprve převezena ze své domoviny do sousedního Jemenu. Z Jemenu se káva přepravovala do celého světa. Kávy, které dnes nazýváme typicas, pocházejí z rostlin, které opustily Jemen a byly přivezeny na Jávu a odlehlé ostrovy, možná Holanďany, možná s určitým transportem bájného mnicha Baba Budana. Kávy, které dnes nazýváme Bourbon, pocházejí z rostlin, které byly na Ile Bourbon dopraveny s Francouzi. Obě tyto epické cesty mohly zahrnovat velmi malý počet kávovníků nebo semen.
Typica: Jedná se o vysoký kultivar Coffea arabica, pocházející z kávy přivezené na Jávu z Jemenu (pravděpodobně přes Indii). Rostliny, které se nejvíce podobají tomu, co dnes nazýváme Jáva, byly rozšířeny z ostrova Jáva na počátku 17. století. Má mladé listy s bronzovou špičkou a plody a semena jsou velké. Je známo, že rostliny Typica mají relativně nízkou produktivitu a jsou náchylné ke všem hlavním škůdcům a chorobám.
Bourbon: Běžný kultivar C. arabica, který se přirozeně vyvinul na Île Bourbon (ostrov v Indickém oceánu, východně od Madagaskaru, nyní známý jako Réunion) z kávy přivezené na ostrov z Jemenu Francouzi. V závislosti na konkrétní podskupině může být tato káva červená (Vermelho) nebo žlutá (Amarelo). Tyto rostliny mají obecně širší listy a kulatější plody a semena než odrůdy Typica. Stonky jsou silnější a stojí vzpřímeněji než u Typica. Jsou náchylné ke všem hlavním chorobám a škůdcům.
Typica Cultivars
Jáva: Výběr Typica, o kterém se předpokládá, že je potomkem kávy zavlečené z Jemenu na ostrov Jáva. Z Jávy byla tato rostlina nejprve přivezena na sousední ostrovy (Timor) a později do východní Afriky (Kamerun), kde byla v roce 1980 uvolněna k pěstování. Od té doby byl zaveden ve Střední Americe Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). Je známo, že je energický s mírným výnosem a vykazuje dobrou odolnost vůči chorobě kávových bobulí v Kamerunu. Jáva má podlouhlé plody a semena a bronzově zbarvené mladé listy.
Maragogype: Mutant rodu Typica, poprvé rozpoznaný v Brazílii v roce 1870. Produkuje velké třešně, dlouhá, mírně zkroucená semena, dlouhá internodia a velké listy a relativně nižší výnos.
Kent: Vysoká selekce Typica, která pravděpodobně vznikla na kávě vyšlechtěné na Kent Estate v Indii. V Indii se hojně pěstuje od 30. let 20. století a výběr z tohoto kultivaru, známého jako K7, je běžnější v Keni. Je známá jako první káva vybraná pro odolnost proti korozi.
Kávy související s Typica
- Kona
- Blue Mountain
- Sumatra
- Criollo
- Arabigo
- Pluma Hidalgo
- Bergundal AKA Garundang
- San Bernardo AKA Pache
- San Ramon
- Chickumalgur
- Blawan Paumah
- Sidikalang
- K7
- K20
- BMJ
- Guatemala
- Pache Comum
- Pache colis
- Villalobos
- Amarello de Botucatu
Kultivary Bourbonu
Bourbon Pointu/Laurina
Přirozená mutace bourbonu, která se původně vyskytla na Réunionu, poprvé popsána v roce 1947. Prezentuje se trpasličí postavou a tvarem "vánočního stromku" (špičatého). Ve srovnání s původními odrůdami Bourbonu má menší listy, internodia a semena. Je také známo, že má nižší obsah kofeinu než mnoho jiných odrůd C. arabica. Je známo, že je velmi náchylný k rzi listové. Některé mutanty Laurina byly prvními odrůdami, které byly patentovány pražícím průmyslem.
SL28
Vysoký kultivar vybraný a vyšlechtěný společností Scott Labs v Keni, mnohými považovaný za kultivar typu Bourbon. Všeobecně se uvádí, že se jedná o etiopskou selekci přivezenou z Tanzanie kvůli její relativní odolnosti vůči suchu, i když její přesný původ není všeobecně znám. Roste bujně, produkuje mírný výnos a je náchylný ke všem hlavním chorobám a škůdcům. Nejvíce se pěstuje v Zimbabwe.
SL34
Vysoký kultivar vybraný z Bourbonů společností Scott Labs v Keni. Jeho přesný původ není znám, i když někteří jej považují za jednoduchou etiopskou selekci, zatímco jiní se domnívají, že jde o mutaci Bourbonu. Je známo, že je vydatnější a odolnější vůči škůdcům a chorobám než SL28. Tento culltivar vykazuje vysokou produktivitu v suchu a dalších extrémních klimatických podmínkách. Má široké listy s bronzovými špičkami. Je to jedna z hlavních odrůd pěstovaných v Keni.
Tekisic
Výběr bourbonu vyvinutý v Salvadoru. Projevuje se malými plody a semeny a má nízkou produktivitu.
Villa Sarchi
Trpasličí mutace bourbonu nalezená v Kostarice a vypuštěná v roce 1957. Je známo, že je náchylný k většině škůdců a chorob.
Pacas
Trpasličí mutace Bourbonu nalezená v roce 1949 v oblasti Santa Ana v Salvadoru. Daří se mu dobře ve vysokých nadmořských výškách a má dobré výnosy. Byl to jeden rodič v křížení, který vytvořil kultivar Pacamara v Salvadoru. Je známo, že je náchylný ke všem hlavním chorobám a škůdcům.
Pacamara
Kříženec Maragogype a Pacas vznikl v Salvadoru. Podobně jako Pacas je známo, že je náchylný ke všem hlavním chorobám a škůdcům. Pacamara byla vypuštěna v roce 1958, ale je geneticky nestabilní, 10-12 % rostlin se vrací k Pacas.
Caturra
Čistokrevný trpasličí mutant červeného Bourbonu, který má krátká internodia. Byl nalezen v roce 1937 v Brazílii a je vysoce produktivní. Jeho vlastnosti listů a plodů jsou podobné odrůdám Bourbon a mohou produkovat červené nebo žluté třešně. Stejně jako bourbon je známo, že je náchylný ke všem hlavním chorobám a škůdcům.
Mocha/Mokka
Předpokládá se, že jde o trpasličí mutaci Bourbonu, protože má trpasličí vzrůst a je geneticky velmi blízký Bourbonu. Produkuje kulaté třešně a semena. Pravděpodobně pojmenovaný podle přístavu Mocha v Jemenu, byl vypěstován v Jemenu a přivezen na Réunion.
Batian
Vysoká rostlina s vlastnostmi podobnými těm SL28, vyšlechtěná pro rez a rezistenci vůči CBD Keňským kávovým institutem a uvedena na trh v roce 2010. Byl vyvinut zpětným křížením SL28 a SL34. Mladé listy se středně purpurovým až bronzovým zbarvením.
Kávy související s bourbonem
- Francouzská mise
- Žlutý bourbon
- Červený bourbon
- Pomerančový bourbon
- Růžový bourbon
- Mibirizi
- Mayaguez
- Bourbon Chocolá
- Semperflorens
- Arusha
- Ibairi
- Cera
- Jackson
- Jackson 2/1257
Kříženci Typica a Bourbon
Acaia: Vybraný kultivar odrůdy Mundo Novo pěstovaný převážně v Brazílii. Rostlina vykazuje velké plody a semena.
Mundo Novo: Tento vysoký kultivar byl vybrán z přírodního křížení Sumatry (Typica) a červeného bourbonu v Brazílii ve 40. letech 20. století Instituto Agronômico de Campinas (IAC). Má dobrou produktivitu, ale určitou náchylnost k hlavním škůdcům a chorobám.
Catuai: Čistokrevný kultivar vyšlechtěný Instituto Agronômico de Campinas (IAC) v Brazílii, Catuai vznikl z hybridu mezi Mundo Novo a žlutou Caturrou. Byla uvedena na trh v roce 1968 a vyznačuje se trpasličí postavou (z Caturry) a žlutými nebo červenými třešněmi (Catuai-amarelo a Catuai-vermelho). Má dobrou produktivitu a náchylnost ke všem hlavním škůdcům a chorobám.
Maracaturra
Rubi
Ouro Verde Ouro
Bronze
Hybridy
Hibrido de Timor (Timorský hybrid): Spontánní kříženec C. canephora (Robusta) a C. arabica var. Typica, který se přirozeně vyskytoval na ostrově Timor v jihovýchodní Asii. Tyto hybridy typu "Arabusta" pravděpodobně pocházejí z jediné mateřské rostliny Robusta. V 50. letech 20. století se stal populárním na Timoru díky své přirozené odolnosti vůči rzi listové. Tyto hybridy byly shromážděny na Timoru v roce 1978 a krátce poté vysazeny na ostrovech Sumatra a Flores a od té doby došlo k určitým změnám a mutacím. Různé verze tohoto hybridu byly použity ve šlechtitelských programech k zavedení odolnosti vůči rzi do nových odrůd, jako jsou Catimor, Sarchimor a Colombia.
Kávy s hybridní linií Timoru
Catimor: Skupina čistokrevných kultivarů pocházejících z křížení Hibrido de Timors a Caturra. Distribuuje se od roku 1980. Je známo, že je vysoce produktivní a vykazuje odolnost vůči rzi kávových listů a chorobě kávových bobulí (CBD). Jednou z prvních široce dostupných odrůd Catimor byla CR (Kostarika) 95, která byla uvedena na trh kolem roku 1995. Mezi další patří Catimor 129 a Catimor F6.
Kolumbie: Kultivar vyšlechtěný smícháním různých Catimorů, vypuštěný kolem roku 1985. Je známo, že má odolnost vůči rzi listové. Vzhledem ke svému šlechtitelskému složení je známo, že je jako konzistentní kultivar poměrně nestabilní. V Kolumbii je populární nahrazovat tuto kávu Castillo.
Icatú: Vysoký kultivar vyšlechtěný v Brazílii. Kříženec mezi mezidruhovým hybridem C. canephora a červeným Bourbonem. Byl vydán na počátku 90. let 20. století Instituto Agronômico de Campinas (IAC). Je výsledkem křížení C. canephora s uměle zdvojeným počtem chromozomů s Bourbon Vermelho, poté zpětně zkříženým s Mundo Novo. Je známo, že je vysoce produktivní a vykazuje odolnost vůči rzi listové.
IHCAFE 90: Kultivar Catimor vyšlechtěný a pojmenovaný po Instituto Hondureño del Café v Hondurasu, pěstovaný v Hondurasu od roku 1980.
Ruiru 11: Trpasličí hybridní kultivar vypěstovaný ručním opylováním, který byl výsledkem šlechtitelského programu v Keni v 70. a 80. letech 20. století, uvolněný v roce 1985. Byl vytvořen na základě potřeby odolnosti vůči škůdcům a patogenům. Jedná se o křížence mezi Catimorem a několika odrůdami odolnými vůči chorobám kávových bobulí, včetně K7, Rume Sudan a SL28.
Anacafe 14: Kříženec Maragogype nebo pacamara s timorským hybridem od anacafe. Odolnost proti korozi.
Sarchimor: Skupina čistokrevných kultivarů pocházejících z křížení Villa Sarchi a Hibrido de Timor. Sarchimorové linie, jako jsou IAPAR 59, Tupi nebo Obata, vykazují dobrou odolnost proti rzi kávových listů; Některé jsou také odolné vůči chorobě kávových bobulí.
Castillo: Výběr kolumbijského kultivaru, který se stal nejčastěji pěstovanou kávou v Kolumbii. Je preferován před Kolumbií kvůli své pověsti odolnosti vůči rzi listové.
Oro Azteca: Trpasličí Catimor vybraný Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP) v Mexiku. Bylo vydáno v letech 1996-1997. Má podobnou odolnost proti korozi jako většina Catimorů. Má označení odrůdy UPOV.
- Tupi
- Obata
- Catrenic
- Paraiso
- Rasuna
- Catucai
- Lempira
- Maracatu
- Catiga MG2
- Selection 9
- Ateng
- Parainema
- Arla
- Acaia
- ICAFE 95
- IHCAFE 90
- IAPAR 59
- IPAR 103
- Tabi
- Costa Rica 95 AKA CR-95
- Devamachy
- Marsellesa
- Catigua
- Bogor Prada
Kávy s jinou hybridní linií
Jember/S795: Tento kultivar byl vyšlechtěn indickými šlechtiteli s použitím hybridů Kent a Coffea Liberica ve 40. letech 20. století. Je pojmenována po Indonéském institutu pro výzkum kávy a kakaa Jember (ICCRI), jehož zaměstnanci ji jako první představili pěstitelům kávy v Indonésii. Hojně se pěstuje v Indii a Indonésii a původně vykazovala určitou odolnost vůči rzi kávových listů, i když se uvádí, že tato odolnost se časem snižovala. Někteří popisují jeho chuť jako přívlastek javorového sirupu nebo hnědého cukru.
- S288
- S26
- Kalimas
- Menado
- Kawisari
Etiopská a súdánská káva
Gesha: Divoká etiopská káva, která se nyní hojně pěstuje ve Střední Americe. Je pojmenován podle města v západní Etiopii, kde se předpokládá, že pochází. Z Etiopie byl přivezen do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE) v Kostarice. Odtud se dostal do oblasti Boquete v Panamě, kde ho proslavila rodina Petersonů z Haciendy La Esmeralda. Je široce známý pro svůj vynikající profil šálku. Je náchylný k rzi listů. Také kultivar uvolněný JARC/EIAR v Etiopii.
- Harrar
- Yirgacheffe
- Djimma
- Lekempti
- Sidamo
- Agaro
- Mugi
- Wellega
- Melka
- Longberry Harrar
- Haru
- Gera
- Mettu
- Awada
- Wenago
- Mechara
- Alghe
- Cioccie S6
- Dalle
- Abyssinia
- Gawe
- Melko-CH2
- Ababuna
- Tegu
- Rambung
- Tafarikela
- Dega
- Ennarea
- Dilla
- Ghimbi
- USDA 762
- Barbuk Sudan
- Rume Sudan